Prednosti materijala

Glavne karakteristike materijala

Izolacijom od konoplje kao i izolacijom od prirodnih vlakana općenito, postiže se izvrsna toplinska izolacija, zadovoljava izvrsne zvučne i protupožarne parametre što je dokaz da se može adekvatno natjecati sa ostalim pristupačnim konvencionalnim izolacijama kada je riječ od njihovim zajedničkim karakteristikama. S druge strane, one imaju jedinstvene prirodne osobine koje ih čine potpuno različitima od drugih konkurentskih proizvoda što ih stavlja na puno višu razinu.

Zašto izolacija od konoplje ?

  • Konoplja je najstarija kultivirana biljka koju su naši preci koristili godinama prije.
  • Toplinsko – izolacijski parametri izolacije od konoplje su isti kao i u ostalih sličnih prirodnih izolacija (vrijednost toplinske vodljivosti I = 0,040 W/(mK)).
  • Toplinski kapacitet izolacije od konoplje je dvostruki u usporedbi sa mineralnom izolacijom (c = 1600 J / (K.kg)).
  • Vlakna konoplje imaju jedinstvenu sposobnost: ona mogu upiti vlagu i ponovno je otpustiti – to je najveća prednost konoplje nad ostalim izolacijskim materijalima. Zahvaljujući visokoj propusnosti i provođenju vlage konoplja ima sposobnost očuvanja zdrave mikroklime kuće čime kuću prirodno štiti od bakterija, plijesni i drugih mikroorganizama koji izazivaju alergije i mnoge druge zdravstvene probleme.
  • Izolacija od konoplje savršen je materijal kada je riječ o difuziji vodene pare i to zahvaljujući sposobnosti apsorbcije pare i za vremena kada je u zraku prisutna ili vručina ili velika vlažnost. Visoka sposobnost upijanja i preraspodjele vlage razlozi su zbog čega izolacija od konoplje ima sposobnost zadržati vlastiti oblik u vrlo vlažnim uvjetima, a da pritom ne mijenja svoja termo – izolacijska svojstva (čak i po volumenu vlažnosti većem od 20%).
  • Izolacijske ploče od konoplje po svom sastavu na dodir su glatke te je rukovanje njima pri ugradnji sigurno i bez opasnosti od ikakve iritacije kože ili dišnog sustava.
  • Širok je spektar primjene tako da se može koristiti pri izolaciji krovnih rešetki, stropnoj izolaciji, izolaciji unutarnjih i vanjskih zidova.
  • Proces poizvodnje ovog tipa izolacije nije zahtjevan s energetskog gledišta i nema utjecaja na onečišćenje okoliša.
  • Prirodni materijali doživjeli su svoju renesansu.